Pelimuseot Suomessa ja maailmalla

Pelimuseot Suomessa ja maailmalla

Pelaaminen ajatellaan usein kansan parissa tuoreeksi viihteeksi, jolla ei juuri historiaa ole, mutta tosiasiassa pelaamisen historia alkaa olla jo varsin mittavaa. Siksi ei olekaan ihme, että maailmalla on paljon pelaamiseen ja peleihin keskittyviä museoita, joissa vieraillessa voi kokea nostalgisia tunteita ja oppia paljon uutta pelien ja pelaamisen historiasta.

Tässä artikkelissa tutustumme aiheeseen ja esittelemme lyhyesti joitakin pelimuseoita.

Suomen pelimuseo, Suomi

Suomen pelimuseo avattiin vuoden 2017 tammikuussa Tampereelle Museokeskus Vapriikin tiloihin. Pelimuseo on Suomen ensimmäinen peleihin keskittyvä pysyvä museo ja sillä on kaikkiaan 400 neliömetrin tilat Vapriikissa.

Näyttelyssä on esillä 100 suomalaista peliä, joista vieraat pääsevät pelaamaan suurinta osaa. Tämän lisäksi museossa on erilaisia teemahuoneita, joissa vieraileminen saa nostalgian tulvimaan. Tällaisia ovat esimerkiksi Commodore 64 -huone ja Nintendo-huone, jotka on sisustettu tietenkin ajanmukaisen harrastajan tavoin.

Oma lukunsa on pelihalli, josta löytyy useampi klassinen kolikkopeli, eli slotti, joita vierailija pääsee kokeilemaan. Pelimuseon studiotila on puolestaan varattu vaihtuville näyttelyille. Yksi näyttely on esillä useita kuukausia ja aihe voi olla esimerkiksi tietyn teemaiset pelit tai tietyn pelilaitteen pelit tai tietyn peliaiheisen tapahtuman historia.

Suomen pelimuseossa pelaamisen ja pelien historia käydään tarkasti läpi aina 1800-luvulta tähän päivään ja vaikka pääpaino museossa onkin digitaalisissa peleissä, ei myöskään lautapelejä ole unohdettu, vaan näyttelyssä on oma osionsa perinteisille lautapeleille ja roolipeleille. Suomen pelimuseo on avoinna Vapriikin aukioloaikoina, eli tiistaista sunnuntaihin klo 10-18.

Video Game Museum of Rome, Italia

Vuonna 2012 avattu Rooman videopelimuseo on jaettu eri alueisiin, joissa kussakin käsitellään eri osaa videopelien historiasta. Alueilla kerrotaan näyttöjen välityksellä kyseisen ajan historiasta ja tietenkin ne sisältävät myös kyseisen ajan pelilaitteita ja pelejä. 

Näyttelyiden lisäksi museosta löytyy myös kolme erillistä interaktiivista aluetta. Arcade-alueella on laaja valikoima Arcade-pelejä 80- ja 90-luvuilta, joita vieraat pääsevät kokeilemaan. Konsolialueella taas on kaikkiaan 36 eri peliasemaa, joita kokeilla. Konsolialue on jaettu eri teemaisiin huoneisiin ja kulmauksiin. Teemana voi olla esimerkiksi tietty pelilaite tai tietty peli- ja kirjasarja. 

Uusin interaktiivinen alue on vuonna 2016 avattu Oculus-huone. Tällä alueella pelaajat pääsevät pelaamaan useita eri pelejä virtuaalitodellisuusteknologiaa käyttävällä Oculus Rift DK2 -laitteella.

Rooman videopelimuseossa järjestetään säännöllisesti myös turnauksia, kokoontumisia ja teemailtoja.

The Nostalgia Box, Australia

Australian länsirannikolla Perthissä sijaitsee vuonna 2015 perustettu The Nostalgia Box, joka on Australian ensimmäinen interaktiivinen konsolipelimuseo. Museon näyttelyssä on neljän vuosikymmenen edestä konsolipelihistoriaa, alkaen vuonna 1972 julkaistusta Magnavox Odyssey -pelikonsolista ja päättyen vuonna 2006 julkaistuun Playstation 3 -pelikonsoliin. Kaikkiaan näytteillä on yli 100 pelikonsolia. Näyttelyt on järjestetty kronologisesti, joten vieras näkee pelihistorian kehittymisen konkreettisesti.

Museon arcade-alueella on vierailla on mahdollisuus pelata eri videopelejä. Käytössä on 14 konsolia vuosien varrelta, sekä viisi eri arcade-peliä. Vuonna 2023 The Nostalgia Box muutti suurempiin tiloihin, jonka ansiosta sen pelivalikoimaa oli mahdollisuus kasvattaa suuresti.

National Videogame Museum, Yhdysvallat

Texasin Friscossa sijaitsee vuonna 2016 avattu museo, jossa kerrotaan videopelien ja videopelaamisen historiasta. Tässä lähes tuhannen neliömetrin museossa on useita erilaisia näyttelyjä, joihin lukeutuvat muun muassa näyttelyt kotitietokoneen ja peliohjaimien historiasta, sekä tietenkin eri konsoleista. Museon kokoelmista löytyy myös harvinaisia konsoleita, kuten prototyyppejä julkaisemattomista konsoleista ja vain erikoisjulkaisuja, joita valmistettiin vain pieni erä.

Mitä peleihin tulee, niin museo tunnetaan siitä, että sillä on maailman laajin arkisto historiallisia pelejä. Vierailijat voivat pelata pelejä monilla eri konsoleilla joko yksin tai yhdessä. Pelattavien pelien valikoima vaihtelee. Konsolipelien lisäksi pelattavana on myös legendaarisia pelihalleista tuttuja arcade-pelejä.

Nintendo Museum, Japani

Monen nykyihmisen lapsuuteen kuuluu erottamattomana osana Nintendo. Iästä riippuen joko alkuperäinen NES tai SNES tai sitten myöhemmin valmistetut konsolit, kuten Nintendo 64 tai Nintendo Gamecube. Nintendo on muuttanut vanhan tehtaansa Japanin Kiotossa museoksi, jonka avajaisia vietetään maaliskuussa 2024.

Jättikokoisessa museossa keskitytään nimensä mukaisesti nimenomaan Nintendon julkaisemiin pelikonsoleihin ja tietenkin peleihin. Toistaiseksi tietoja on julkaistu varsin vähän, mikä on ymmärrettävää, koska Nintendo haluaa pitää mahdollisimman suuren osan tarjolla olevista näyttelyistä ja toiminnoista salaisuutena avajaisiin asti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.