
Iskender kebab
Ihanaa lumista iltaa kaikille! Kaikki ihmiset ulkona lenkillä, ketkä tulivat vastaan olivat jotenkin niin iloisen näköisiä kun lunta tuprutti taivaalta. Paikat muuttuivat harmaasta vihdoin valkoiseen. Tätä ollaan odotettu. Koska pääsee hiihtämään? Laskemaan mäkeä? Luistelemaan?
Tämä vapaapäivä meni keittiössä touhuillen. Tein toistamiseen kebabia, mutta tällä kertaa iskender mallia. Haudutin 3h tomaattikastiketta liedellä, tein kebabtaikinan, leivoin pitaleipiä, joista tein leipäpalat annokseen ja keitin lihan tiukassa paketissa, ettei maukkaat nesteet pääsisi pois paketista. Olen edelleen sitä mieltä, että vaikka rakastan kebabia tietyistä hyvistä ravintoloista, pystyy myös kotioloissa tekemään vastaavaa kebabia.
Kebab -ohjeeseen pääset tästä: kebabin ohje.
Tomaattikastikeeseen tarvitset:
- 1 iso sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 5 normaali kokoista tomaattia
- 3dl vettä
- 1prk tomaattipyrettä
- 1,5tl suolaa
- 2rkl sokeria
- 0,5tl mustapippuria
- puolikas tuore chili
- 5rkl öljyä
Leikkaa sipuli, chili ja valkosipulit pieniksi kuutioiksi, lisää ne öljyn kanssa kattilaan. Kuullota kultainen väri ja lisää pilkotut tomaatit joukkoon veden kera. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä 30min. Lisää sen jälkeen kastikkeen joukkoon tomaattipyree, suola, pippuri ja sokeri, sekoita ja anna porista vielä 30min.
Minulla oli tänään vapaata ja kerkesin haudutella kastiketta kolmisen tuntia. Eli mitä kauemmin haudutat sen paremman maun saat kastikkeeseen.
Siivilöi lopuksi kastike siivilällä niin saat kastikkeesta samettista.
Pitaleipiin tarvitset:
- 4dl kädenlämpöistä vettä
- 1tl suolaa
- 1/2pss kuivahiivaa
- n. 7 dl jauhoja
- 2rkl öljyä
Lisää lämpimän veden joukkoon suola ja hiiva. Lisää jauhoja vähitellen nesteeseen, huomaat että taikina on valmista, kun se ei tartu enää sormiin. Lisää lopuksi öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa 30min. Vaivaa tämän jälkeen taikinasta ilmat pois ja jaa taikina 8 osaan. Pyöritä pöytää vasten pyöreitä taikinapalloja ja lisää pellille. Anna valmiiden taikinapallojen kohota liinan alla vielä 30-45min. Paista uunin keskitasolla 200C n. 20min.
Jogurttikastikeeseen tarvitset:
- 5dl maustamatonta jugurttia
- 1tl sokeria
- ripaus suolaa
Sekoita jugurtti ja mausteet sekaisin, laita jääkaappiin maustumaan siksi aikaa kun kaikki muu on valmista.
Parhaat kebabsuikaleet saat, kun jäähdytät kebabin kunnolla. Mieluiten seuraavaan päivään. Leikkaa kebab ohuiksi suikaleiksi ja paista ne pannulla voi-valkosipuli seoksessa. Viipaloi tuoreet pitaleivät kuutioiksi ja tee raikas salaatti amerikansalaatista.
Kokoa annos laittamalla leipiä ensimmäiseksi, sitten kebab. Lorauta maukasta tomaattikastiketta reilusti kebabin päälle ja lisää jugurttia päälle. Raikas salaatti kylkeen!