Euroopan Ensimmäiset Viljelijät Saattoivat Olla Luultua Lyhyempiä

Euroopan Ensimmäiset Viljelijät Saattoivat Olla Luultua Lyhyempiä

Pennsylvania State University on julkaissut tiedotteen, jonka mukaan George H. Perry, Stephanie Marciniak ja kansainvälinen tutkijatiimi ovat arvioineet DNA-näytteitä sekä luita ihmisiltä, jotka elivät Euroopassa 38 000 – 2 400 vuotta sitten.

Tavoitteena on ollut etsiä mahdollisia terveyshaittoja, joita neoliittisen ajanjakson ensimmäiset viljelijät saattoivat kokea.

Marciniak kertoi, että otettaessa huomioon ihmisten geneettinen perimä ihmisjoukkojen muuttaessa ympäri Eurooppaa ja vaihtaessa metsästyksen sekä keräilyn maanviljelyyn ei tuloksena aina ollut pituuden lyhentyminen, mutta osa aikaisista viljelijöistä oli 1,5 tuumaa esi-isiään lyhyempiä.

Pituus alkoi taas kasvaa alkuajan jälkeen ja rautakaudella eläneet ihmiset olivat taas 1,29 tuumaa pidempiä kuin neoliittiset viljelijät. Lisäksi Marciniak mainitsi, että dataa tarvitaan enemmän geneettisten muunnosten yhdistämiseksi pituuteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

c

Lorem ipsum dolor sit amet, unum adhuc graece mea ad. Pri odio quas insolens ne, et mea quem deserunt. Vix ex deserunt torqu atos sea vide quo te summo nusqu.