
Museot uudelleen keksittyinä: Museot: historian, taiteen ja interaktiivisen viihteen yhdistäminen 21. vuosisadalla
Museot ovat aina olleet paikkoja, joihin ihmiset menevät oppimaan, arvostamaan taidetta ja tutkimaan historiaa. 2000-luvulla museot ovat kuitenkin saaneet uuden identiteetin: niistä on tullut paikka, jossa historia ja taide risteävät interaktiivisen viihteen kanssa. Teknologian edetessä museot ovat keksineet itsensä uudelleen tarjotakseen kävijöille ainutlaatuisen kokemuksen, jota he eivät löydä mistään muualta.
Yksi merkittävimmistä muutoksista museoissa on interaktiivisten näyttelyesineiden käyttöönotto, interaktiivisia innovaatioita on muuallakin kuten Netti Casino otettu käyttöön. Sen sijaan, että kävijät vain katselisivat näyttelyesineitä lasin takana, he voivat nyt koskettaa niitä ja olla vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Tämä suuntaus alkoi lastenmuseoista, mutta se on levinnyt kaikenlaisiin museoihin. Vuorovaikutteiset näyttelyesineet eivät ainoastaan innosta kävijöitä, vaan ne antavat myös paremman käsityksen aihepiiristä. Esimerkiksi New Yorkissa sijaitsevan American Museum of Natural History -museon kävijät voivat nyt tutkia maailmankaikkeutta kosketusnäytön avulla ja oppia avaruudesta. Interaktiivisen kokemuksen avulla kävijät muistavat todennäköisemmin oppimansa asiat ja innostuvat oppimaan lisää.
Toinen tapa, jolla museot ovat uudistuneet, on teknologian käyttö. Digitaalitekniikan ansiosta museot voivat herättää näyttelyesineet henkiin uusilla ja jännittävillä tavoilla. Esimerkiksi Washingtonissa sijaitseva Smithsonian National Museum of African American History and Culture käyttää virtuaalitodellisuusnäyttelyä orjuuden historian tutkimiseen. Vierailijat voivat nähdä, millaista oli olla orjalaivalla, käydä orjahuutokaupassa ja kokea elämää plantaasilla. Tämä immersiivinen kokemus on paitsi opettavainen myös tunteisiin vetoava, ja sen ansiosta kävijät voivat tutustua aiheeseen syvällisemmin.
Museot ovat myös alkaneet sisällyttää taideinstallaatioita, jotka on suunniteltu Instagram-kelpoisiksi. Tämän päivän sosiaalisen median aikakaudella ihmiset etsivät aina täydellistä kuvaa jaettavaksi feedissään. Museot ovat huomanneet tämän ja alkaneet luoda installaatioita, jotka on suunniteltu kuvattaviksi. Esimerkiksi San Franciscossa sijaitsevassa Museum of Ice Cream -museossa on sprinkle-allas, jossa kävijät voivat uida, sekä muita värikkäitä installaatioita. Vaikka jotkut saattavat väittää, että tämä suuntaus vie pois museoiden opetuksellisesta näkökulmasta, se on auttanut houkuttelemaan uutta yleisöä, joka ei ehkä muuten olisi käynyt museossa.
Toinen tapa, jolla museot ovat keksineet itsensä uudelleen, on keskittyminen mieleenpainuvan kokemuksen luomiseen. Museot eivät ole enää vain paikka, jossa voi nähdä taidetta tai oppia historiasta, vaan ne ovat kohde itsessään. Esimerkiksi Seattlessa sijaitseva Museum of Pop Culture on populaarikulttuurille omistettu museo. Kävijät voivat nähdä musiikkia, elokuvaa ja televisiota käsitteleviä näyttelyitä sekä osallistua interaktiivisiin näyttelyihin, kuten kitaranäyttelyyn, jossa kävijät voivat opetella soittamaan muutamia sointuja. Luomalla kokemuksen, joka on sekä hauska että opettavainen, museot houkuttelevat uutta yleisöä, joka on aiemmin saattanut pitää museoita tunkkaisina ja tylsinä.
Lopuksi museot ovat alkaneet keskittyä osallisuuteen ja varmistavat, että niiden näyttelyt ja ohjelmat ovat kaikkien kävijöiden saatavilla. Monet museot tarjoavat nykyään aistiystävällisiä päiviä kävijöille, joilla on aistienkäsittelyhäiriöitä, sekä ohjelmia kuuroille tai huonokuuloisille kävijöille. Washingtonissa sijaitseva Smithsonian American Art Museum on alkanut tarjota ohjelmaa nimeltä Art Signs, joka tarjoaa opastettuja kierroksia museossa amerikkalaisella viittomakielellä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että museot ovat kehittyneet vuosien varrella muuksi kuin vain paikaksi, jossa voi nähdä taidetta tai oppia historiasta. Niistä on tullut paikka, jossa historia ja taide risteävät interaktiivisen viihteen, teknologian, osallisuuden ja mieleenpainuvan kokemuksen luomisen kanssa. Kun museot keksivät itsensä yhä uudelleen, ne houkuttelevat uutta yleisöä, joka on aiemmin saattanut pitää niitä tunkkaisina ja tylsinä. Sisällyttämällä interaktiivisia näyttelyitä, digitaaliteknologiaa, taideinstallaatioita ja keskittymällä osallisuuteen museot luovat ainutlaatuisen kokemuksen, jota kävijät eivät löydä mistään muualta.