Vapaahaku
Täsmähaku
Mikä

Kuka/Ketkä

Mistä

Mistä - Mihin
-
Materiaali

Museo

Asiasana

Näytä pikaohjeet
Näytä tyhjät kategoriat
Selaa sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 14
(tarkka selaus | kuvaselaus)
Edellinen kohde Seuraava kohde

koriste

Nimi koriste
Muut nimet takaliina, vyökoriste, tenkakarks, rahavyö
Museo Suomen kansallismuseo
Tyyppi esine
Numero SU2396:447
Käyttäjät mordvalaiset, ersämordvalaiset
Valmistuspaikat Venäjä, Samaran kuvernementti, Binoradka
Hankinta/löytöpaikka Venäjä, Marin tasavalta, Kazan
Materiaalit kotilo, lanka, kangas, helmi, metalli, karva, kaurikotilo, villa, puuvilla, pellava, lasi, messinki, metallilanka, hevonen
Kuvaus Pääluettelo: Tenkakarks, s.o. rahavyö, ripustettava vyötäisille takana, kokoonpantu päärlyistä, simpsukoista, pelirahoista, töpsyistä y.m. Binoradkasta.

Takaliina on kahdesta osasta; kankaisesta yläosasta, joka sidotaan vyötärölle ja edelliseen kiinnitetystä hapsuista, nauhoista ja tupsuista koostuvasta osasta.

Yläosa on nelikulmainen pellavapalttinainen kangaspala, joka on osittain päällystetty punaisella puuvillakangaspalalla. Sen päälle on ommeltu ylhäältä alaspäin: hopealankanauha, punaisista lasihelmistä pujotettu helminauha, johon on lisätty peilinappeja (8 kpl), kaurisimpukan kuoria (18 kpl) ja messinkiketjuja, joista riippuu messinkisiä jetoneita. Jetoneihin on puhkottu reikä ripustamista varten. Valerahoissa, joita on 24 kpl, on ratsastajan kuva ja siinä teksti TIOLE (sic!). Seuraavaksi on kukka-aiheinen helmikirjonta, jossa helmien värit ovat musta, okra, vihreä ja valkoinen. Siihen on kiinnitetty valkoisista ja punaisista lasihelmistä tehty kudelma, jonka alapäästä riippuu jetoneita 26 kpl.

Alaosassa on hieman näkyvissä kirjontakoristelua, jota todennäköisesti on myös punaisen kangaspalan alla. Se on tehty punaisella silkki- ja tummansinisellä villalangalla etu- ja laakapistoin. Kirjonta-aiheina on ruusukkeita. Kirjontakoristeisen osan päälle on ommeltu valerahoja kahteen riviin. Messinkijetoneissa on miehen kuva ja teksti Lud.XVI Fr. et Nav. rex (sic!). Lopuksi on kukkakuvioinen helmikirjontakoristeinen vyöhyke, jossa helmien värit ovat okra, musta, vihreä ja valkoinen.

Yläosa on reunustettu kelta-valko-mustalla helminauhalla, paljeteilla ja lisäksi vihreällä palmikkonauhalla. Sivuille on ommeltu kolme helminauhaa, joissa isompia ja pienempiä lasihelmiä sekä peilinappi. Yläosa on alta tuettu noin viiden sentin levyisellä puun- tai päreenpalalla.

Yläosan alareunaan on ommeltu monikierteisiä ruskeanpunaisia villalankoja, joiden pituus on noin 25 cm, ja punaruskeita palmikkonauhoja, joiden pituus on 14 cm. Nauhat ja langat on kiinnitetty toisiinsa poikkisuntaisesti kahdessa kohdassa. Palmikkonauhojen ympäri on kiedottu brokadilanka noin neljän sentin osalta. Niitä on yhdistetty punaisella helminauhalla, johon on ripustettu vuoroin tummansinisistä villalangoista ja mustista jouhista ja vuoroin tummanvihreistä villalangoista ja jouhista tehtyjä tupsuja, joiden ympäri on niin ikään kiedottu brokadilankoja. Tupsut on yhdistetty toisiinsa punaisella helminauhalla, joka on osittain purkautunut.

Yläosan alareunaan on ommeltu lisäksi punaisista lasihelmistä, kaurisimpukan kuorista ja lasinapeista tehty kudelma. Kudelmaan on ommeltu vuoroin mustia ja vuoroin vihreitä villalankatupsuja, joiden pituus on 10 cm. Niiden ympäri on kiedottu brokadilankaa. Kudelmaan on pujotettu messinkiketjuja, joista riippuu messinkijetoneita. Jetoneja on jäljellä 17 kpl.

Takaliinan nauhat on ommeltu hamppupalttinakankaasta.
Kokoelma Suomalais-ugrilaiset kokoelmat
Tekniikka ompelu, ompelu
Mitat leveys 27.50 cm, pituus 51 cm
Valmistustapa käsityö
Väri monivärinen
Koristelu kirjonta. hapsuja ja tupsuja, kaurisimpukan kuoria, helmiä
Aineistotyyppi esine
Aiheen toimija Heikel, Axel
Osa hapsut
Osan materiaali lanka
Osan tekniikka käsityö/tekstiili
Osan mitat pituus 27.00 cm
Osa helmet
Osan materiaali helmi
Osan tekniikka käsityö/tekstiili
Osan mitat halkaisija 1.00 cm
Osa kaurisimpukat
Osan materiaali kotilo
Osan tekniikka luu/sarveisaine
Osa messinkiketju
Osan materiaali metalli
Osan tekniikka metallityö
Osa tupsut
Osan materiaali lanka
Osan tekniikka käsityö/tekstiili
Osan mitat pituus 10.00 cm
Osan materiaali karva
Osan tekniikka käsityö/tekstiili
Hankintaerän numero SU2396:1-557
Kontekstin toimija Heikel, Axel
Käyttötapa Takaliina kuului naimaikäisten tyttöjen ja naimisissa olevien naisten pukuun. Vaimon juhlapukuun saattoi kuulua kaksikin takaliinaa päällekkäin. Kirjontakoristeinen yläosa oli naisten itsensä tekemä, helmi- ja kaurisimpukkakoristeinen hapsuosa hankittiin puoliammattilaiselta.
Kirjallisuus A.O. Heikel. Mordvalaisten pukuja ja kuoseja. Suomalais-Ugrilaisen Seuran Kansatieteellisiä tutkimuksia II. Helsingfors 1899.
Kirjallisuus T.A. Krjukova. Mordovskoje narodnoje izobrazitelnoe iskusstvo. Saransk 1968.
Kirjallisuus Ildikó Lehtinen (toim.) Museomiehen päiväkirjasta. A. O. Heikelin lehtikirjoituksia. Museovirasto 1989.
Kirjallisuus Ildikó Lehtinen. Valkoinen koivumetsä - mordvalaispukujen symboliikkaa. Sukukansapäivien satoa. Castrénianum toimitteita 57. Helsinki 2000.
Kirjallisuus Heikki Paasonens Mordwinisches Wörterbuch. Lexica Societatis Fenno-Ugricae XXIII, 2.
Kirjallisuus T.P. Prokina & M. I. Surina. Mordovski narodnyi kostjum. Saransk. 1990.
Kirjallisuus Ildikó Lehtinen (toim.) Marit, mordvalaiset ja udmurtit. Perinteisen kulttuurin tietosanakirja. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 989. Helsinki 2005.
Kirjallisuus Prokina, T. Mordovski narodnyi kostjum / Mordovian national costume. Saransk 2007.
Kirjallisuus Ildikó Lehtinen 1979. Naisten korut Keski-Venäjällä ja Länsi-Siperiassa.Museovirasto.
Kirjallisuus V. N. Belitser. Narodnaja odezhda mordvy. Moskva 1973.
Matti Huuhka 13.10.2010
Edellinen kohde Seuraava kohde
Selaa sivuja: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 14