Vapaahaku
Täsmähaku
Mikä

Kuka/Ketkä

Mistä

Mistä - Mihin
-
Materiaali

Museo

Asiasana

Näytä pikaohjeet
Näytä tyhjät kategoriat

hame

hame
hame
Nimi hame
Muut nimet romaninaisen hame
Museo Suomen kansallismuseo
Tyyppi esine
Numero K11540:1
Käyttäjät romanit
Valmistuspaikat Lappeenranta
Hankinta/löytöpaikka Helsinki
Käyttöaika 1999 - 1999
Valmistusaika 1970 - 1979
Materiaalit kangas, puuvilla
Asiasanat hameet, mustalaispuvut, romanit
Kuvaus Kaksinkertainen päällyshame. Alimmaisena musta puuvillainen vuorikangas ja päällä musta sametti. Vyötäröosa on tehty punaisesta hamekangaskaitaleesta, joka on poimutettu yläosastaan vihreällä langalla ja ommeltu samalla vihreällä langalla kiinni violettiin vyökaitaleeseen. Samettikangas on ommeltu yhdestä kaitaleesta ja kiinnitetty helmasta vuoriin ja yläpäästä yläosan hamekankaaseen. Halkio on suljettu kahdella napilla. Toisella sivulla syvä pussimainen tasku.
Kokoelma Kansatieteelliset kokoelmat
Tekniikka ompelu
Mitat pituus, suurin 90 cm
Valmistustapa käsityö
Väri musta
Osa helma
Osan mitat leveys 480.00 cm
Osa tasku
Osan mitat syvyys 27.00 cm
Osan mitat leveys 20.00 cm
Osa vyötärö
Osan mitat ympärysmitta 85.00 cm
Osan mitat leveys 24.00 cm
Hankintaerän numero K11540:1-2
Kulttuuriyhteys Mustalaisnaisen pukuun kuului aluspaita alle ja sen päälle laamapaita, päällä röijy. Hameet olivat samettia ja 10-12 m leveitä, myöhemmin 7-8 m. Ajan myötä asu oli pelkistynyt. Nuorilla oli pitkä ns. vekkarhame. Kukkaishuivit haettiin Venäjältä. Etelä-Suomessa olivat pukeutumiseltaan moderneimmat mustalaiset. Pukeutumiskoodit olivat kuitenkin kaikkialla samat. Mustalaismiehillä ennen vanhaan suorat housut joissa oli korkea vyötärö, paita ja huivi kaulassa, liivit ja päässä lierihattu. Myöhemmin tulivat ajurintakki ja pussihousut, joihin liittyivät mustat tai tummanruskeat jatsarit. Lakerijatsarit teetettiin erityisellä valmistajalla. Osa ei pitänyt pussihousuja, vanhemmat miehet käyttivät suoria housuja. Asukokonaisuuteen kuuluivat myös ajurinlakki sekä mustalaismallinen villatakki, jossa tamppi ja mustalaismallinen nahkatakki. Suorien housujen, liivien ja takin yhdistelmää kutsuttiin mafiapukeutumiseksi kun taas valkeitten urheilusukkien käyttöä kutsuttiin liikemiesmäiseksi pukeutumiseksi. Tiedot: Kiba Lumberg
Kontekstiaika 9.8.1999
Kontekstin toimija Lumberg, Kiba
Kontekstin toimija Lumberg, Kiba
Alkuperäinen käyttöpaikka Hameen malli on Kiba Lumbergin mukaan Pietarin hovista. Suunnittelija oli Rietun Edla, joka oli Kiba Lumbergin isän sukulaisia. Hän suunnitteli hameessa olevan sametti- ja välikankaan yhdistelmän. Sametin leveys riippui varallisuudesta. Hameen on valmistanut Lappeenrannassa suomalainen nainen, joka 1970-luvulla valmisti erilaisia vaatteita mustalaisille.